آرد ها به چندین دسته طبقه بندی می شوند که هریک کاربرد متفاوتی در صنعت پخت و پز دارد. در ادامه به شرحی از انواع آرد می پردازیم.
در این مطلب به معرفی انواع آرد و کاربرد آن ها نیز می پردازیم:
آرد برنج
به برنجی که تازه برداشت شده و دارای پوسته است، شلتوک گفته میشود. برای جدا کردن دانههای برنج از پوسته روییشان، آنها را به کارخانههای شالیکوبی یا برنجکوبی میبرند. طی فرآیند شالیکوبی و تبدیل شلتوک به برنج سفید، برخی از دانههای برنج، شکسته میشوند که این دانههای شکسته را توسط الک از دانههای کامل جدا میکنند.
بخشی از این دانهها که زیاد خرد نشده باشند به عنوان برنج نیمدانه روانه بازار میشوند، اما دانههایی که بیش از اندازه شکسته و قابل استفاده نباشند را برای تهیه آرد برنج مورد استفاده قرار میدهند. آرد برنج با آسیاب کردن این دانههای شکسته تولید میشود.
آرد سمولینا
سمولینا فرآوردهای است که حاصل آسیابانی گندمی خاص به نام گندم دوروم می باشد. سمولینا ماده اولیه اصلی تولید ماکارونی بوده و دارای رنگدانههای طبیعی زرد رنگ و آنتی اکسیدانهایی است. دارای مقادیر فراوانی ویتامین، پروتئین، املاح و مواد مغذی مفیدی است که باعث افزایش کیفیت محصولات خمیری، که با آن تولید می گردند.
آرد سمولینـا برای تولید ماکارونی استفاده می شود و به دلیل داشتن رنگدانه بتاکاروتن رنگ زرد کهربایی دارد. ذرات این آرد بـسیار درشت تـر از ذرات آرد نـول هستـند و مقدار پروتـئین آن نسبت به سایر انواع آرد بیشتر است. در نتیجه نشاستـه در مغز ذره آرد مانده و ماکارونی حین پخت به هم نمی چسبد.
آرد ذرت
برای تهیه آرد ذرت، ابتدا دانههای ذرت را از خوشه آن جدا و در کارخانه تولید آرد هم آنها را بوجاری میکنند. دانههای جداشده را برای بالا بردن مدت زمان ماندگاریشان، خشک میکنند و اگر قرار باشد از آنها آردی تهیه شود، برای مدتی دانهها را میخیسانند تا پوسته ضخیم و رویی آنها کمی نرم شوند. سپس آنها را با آسیابهای مخصوصی مالش میدهند تا پوسته رویی از مغز داخلی شان جدا شود. در نهایت هم مغز داخل ذرت را دوباره خشک و آسیاب میکنند تا آرد ذرت یکدستی را به دست آورند.
از این آرد هم برای تولید انواع کیک، کلوچه یا شیرینی کمک گرفته میشود.
آرد جو
آردی که از آسیاب و الک کردن جو بدست می آید، البته می توان از باقیمانده کارخانجات تهیه جو پوست کنده و یا بلغور جو نیز برای این منظور استفاده کرد.
دانههای جو را پس از بوجاری در کارخانه، با آسیابهای فلزی استوانهای تحت فشار قرار میدهند و آنها را آسیاب و آرد میکنند. پس از تهیه آرد جو میتوان سبوس آن را با استفاده از الکهایی مخصوص و با درصدهای مختلفی جدا کرد، یعنی آرد جو را هم مانند آرد گندم میتوان به صورت کامل تولید یا این که سبوس آن را جدا کرد.
آرد جوانه گندم
آردی که شامل آندوسپرم و جوانه است و سبوس در این گونه آردها وجود ندارد.
برای تهیه آرد جوانه، باید دانه جوانهزده را در آفتاب بگذارید تا خشک شود؛ سپس آسیاب کنید. هر چه جوانه بیشتر رشد کرده باشد، مقدار نشاسته در آرد کمتر خواهد بود.
آرد گندم جوانه زده به نام «مالت» در بازار عرضه میشود. از جوانههای گندم، جو، برنج، ماش، عدس و لوبیا هم میتوان آرد جوانه تهیه کرد. شما می توانید از این آرد، برای تهیه انواع کلوچه، حلوا، سمنو و سوهان استفاده کنید.
آرد نخودچی
برای تهیه آرد نخودچی در منزل، نخودچی پوست گرفته و بینمک را بکوبید یا آسیاب کنید؛ سپس از پارچه حریر یا الک بسیار ریز عبور دهید. این نوع آرد را در ظرف دربسته و در جای خنک نگه داری کنید.
این آرد درتهیه شامی ها ، کوفته ها ، شیرینی پزی و …. مورد استفاده قرار میگیرد.
آرد خبازی
آردی با حدود درجه استخراج ۸۵ درصد قابل استفاده برای نان های لواش، تافتون و بربری است.
آرد ستاره
آردی که از قسمت اعظم اندوسپرم و مقداری از پوسته تهیه شده است. آرد ستاره با درصد سبوس گیری حدود ۱۸ درصد تولید می شود و در جهت برطرف نمودن نیازهای صنعتی از جمله نان فانتزی و انواع کیک و شیرینی به کار می رود. آرد ستاره در دو گروه مختلف جهت تهیه انواع نان های فانتزی، فرآورده های حجیم و نیمه حجیم قابل تولید است. این آردها با رنگ، پروتیین و خاکستر مناسب برای تولید محصولات متنوع مورد استفاده قرار می گیرد. محصولات تهیه شده از این آرد دارای بافتی انعطاف پذیر و اسفنجی می باشد.
آرد سفید یا آرد سه صفر یا آرد نول
میزان سبوس گیری این آرد بسیار زیاد است .این آرد برای تهیه انواع محصولات قنادی مناسب است.
آرد چهار صفر میزان فرآوریش بیشتر و نرمتر و سبکتره. این آردها برای قنادی ها ،شیرینی ها و حلوا مناسب هستند اما برای تهیه نان مناسب نیستند.
آرد سوخاری
آردی که از آرد گندم (حداکثر ۸۰ درصد استخراج) پس از طی مراحل مناسب تخمیر و پخت و یا از خورد کردن و الک کردن انواع نان سوخاری و سفید مانند (نان ساندویچی ، نان سفید ، نان تست ، نان همبرگر ، بروتشن و باکت) تحت شرایط بهداشتی نتیجه می شود.
آرد شیرینی پزی
آرد سفیدی که از گندم نرم تهیه می شود و مقدار پروتیین آن کم است. مصرف عمده آن در تهیه شیرینی و کلوچه پزی است.
آرد غلات
غلات پودر شده که قسمت عمده آن از آندوسپرم است.
آرد نول
آردی که از قسمت مرکزی آندوسپرم گندم تهیه شده و درجه استخراج سبوس آن بالای ۲۵ درصد باشد.
از دیگر انواع آرد عبارتند از:
- آرد چاودار
- آرد کهنه
- آرد سبوس گرفته
- آرد ایرمیک
- آرد ۱۵۰
- آرد ۱۸۰ یا آرد کامل
- آرد نرم
- آرد سیب زمینی
- آرد غنی شده
- آرد فوری
- آرد گندم سیاه
- آرد دست
- آرد روشن
- آرد فوری یا آرد آگلومره
- آرد تریتیکاله
- آرد تیره